Året som har gått

Tusen takk for et spennende år! 2019 har vært et innholdsrikt år for oss i Fana Sparebank. Vi har trappet opp bærekraftengasjementet vårt ved å signere FNs Klimainitiativ innen finans. Vi har lansert spennende, nye produkter som Google Pay og Apple Pay. I tillegg har vi fått kredittkort med Norges laveste rente, og ikke minst lansert kundebonus - som betyr at vi deler vårt overskudd med kundene.

jul 2019 bilde.png

I februar kom kredittkortet som mange hadde ventet på. Med nytt, spennende design, tilhørende reiseforsikring og fordelsprogram, og Norges beste rente, tok vi markedet med storm.

I starten av 2019 lanserte vi nye selvbetjeningsløsninger, som gjør at du kan sitte hjemme i din egen stue og endre på det du trenger, når det passer for deg. Vi har fått ny digital løype for å øke boliglån, og kunder kan nå øke terminbeløp, og endre forfallsdatoer, belastningsdato, belastningskonto og ekstra nedbetalinger i nettbanken. Disse grepene tror vi gjør bankhverdagen tryggere og enklere for mange av våre kunder, samtidig som kunderådgiverne sitter klare for å veilede de som ønsker det.

Som vanlig bydde våren på fine turmuligheter sammen med vår samarbeidspartner Bergen og Hordaland Turlag. Vi var med på 3, 4 og 7-fjellsturen med smeltet sjokolade og eget snapchat-filter for hver fjelltopp.

Sommeren ble svært innholdsrik på produktutviklingsiden. Vi lanserte mobil- og klokkebetalingsløsningene Garmin Pay, Fitbit Pay og Google Pay. Utover høsten supplerte vi med Apple Pay, et etterlengtet og kjærkomment familiemedlem. Nå er det altså ingen grunn til å frustrere over en glemt lommebok, bare bruk smartklokken eller mobilen!

Dame med smartklokke på kafe.jpg

I sommer holdt vi også vårt første Gavekalas for barn og unge. Våre gavemidler til barn og ungdom deles ut i en rekke kategorier, for eksempel kultur, musikk, idrett og oppvekst. Gavemidlene skal bidra til å gi barn en bedre oppvekst med sunne, spennende aktiviteter. I år ble gavene delt ut under et stort arrangement i Nygårdsparken, med aktiviteter som hoppeslott, ansiktsmaling og underholdning fra scenen. Dette arrangementet ble en stor suksess som vi gleder oss til å gjenta i 2020.

jente og mennesker ved hoppeslott.jpg

Høsten 2019 startet med en stor begivenhet i New York. Vår administrerende direktør Lisbet var med i FNs Klimatoppmøte i september, hvor Fana Sparebank ble en av de 130 første bankene i verden til å signere FNs Klimainitiativ innen finans. Med denne avtalen følger seks prinsipper for ansvarlig bankvirksomhet, og et løfte om å samkjøre vår virksomhet med FNs bærekraftsmål og Parisavtalen. Vi forpliktet oss også ytterligere – som eneste norske bank - ved å signere Kollektivt engasjement for Klimahandling sammen med 30 andre banker. Denne forpliktelsen handler om at banken skal være transparent og handlingsrettet, og sette klare mål og tidsfrister for gjennomføring av klimatiltakene vi gjør.

Signering av dokumenter i FN.jpg

Videre utover høsten fulgte små og store begivenheter. VilVite åpnet sin nye utstilling Illusjoner og VR som Fana Sparebank bidro til med 500.000 kroner. VilVite er en viktig strategisk samarbeidspartner for banken, som bidrar til læring og deling av kunnskap for alle.

Vi deltok på Rosa Sløyfe løpet med rekordmange ansatte. Over 60 kolleger var med å løpe eller gå for kreftsaken.

Ansatte paa Rosa Sløyfe loep.jpg

Høsten ble etter hvert mørkere og kaldere, og vi satte i gang med strikking av oransje skjerf for Kirkens Bymisjon. I år strikket vi flere skjerf enn vi noen gang har gjort, og endte opp med å levere 204 skjerf som ble delt ut til trengende og forbipasserende i Bergen by en mørk novembermorgen.

I november arrangerte vi også Nattevandring for FNs bærekraftsmål for andre gang. Rundt 3000 mennesker var med på å gå fra Fløibanens nedre stasjon til Skansen med hodelykter, for å minne oss alle på viktigheten av at vi står sammen i arbeidet for å nå bærekraftsmålene.

Mennesker på Nattevandring med lykter.jpg

Denne vinteren har banken jobbet hardt for å samle inn legitimasjon fra kunder hvor denne informasjonen var utdatert eller manglet. Denne store ryddejobben gjorde at vi bedre kan beskytte kundene våre for ID-tyveri, svindelforsøk og andre former for økonomisk kriminalitet. Ansatte har stått på for å holde orden i systemene, sammen med vår nye kollega: roboten Anton.

I desember lanserte vi et rammeverk for grønn finansiering etter anerkjente internasjonale retningslinjer. Som følge av dette kunne vi utstede Norges første Grønne obligasjonslån med fortrinnsrett for det norske markedet. Samtidig betyr dette at banken har etablert et ambisiøst program for utvikling av grønne produkter som vil komme våre kunder til gode.

Innenfor temaet bærekraft markerte vi også at Fana Sparebank er blitt klimanøytrale etter prinsippene i FNs Climate Neutral Now. Det betyr at vi, etter å ha kartlagt og beregnet vårt karbonfotavtrykk og gjennomført reduserende tiltak, kompenserer resten ved å kjøpe godkjente klimakvoter. Et av de viktigste enkelttiltakene som er gjennomført i 2019, er elimineringen av egen oljefyr. Den er erstattet med nye varmepumper og mer effektiv varmestyring i våre egne lokaler.

Julen nærmer seg med stormskritt, og desember har for oss handlet mye om lansering av kundebonus. Hver enkelt kunde kan få igjen fra 100 til 8000 kr, avhengig av bankens resultat og hvor mye du har i lån og sparepenger hos oss. Les mer om kundebonus her.

Vi er spent på hva 2020 bringer, og gleder oss til å gå inn i det nye året med nye planer, ønsker, utfordringer og muligheter.