Hvordan komme i gang med sparing i aksjer og fond?
Spar mer – på en enkel og vanedannende måte! Har du lyst til å komme i gang med fondssparing, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Eller trenger du ekstra motivasjon, for å klare å sette av penger hver måned? Kanskje vil du helst “lure” deg selv til å bli flinkere til å spare? Her gir vi deg noen gode råd.

Hvor begynner jeg?
Et godt råd før du begynner med sparing, er at du kvitter deg med eventuell dyr forbruksgjeld, som for eksempel kredittkortgjeld eller forbrukslån. Så kan du starte med å opprette deg selv som kunde i vår Fondsportal. Det gjør du ved å trykke på “Fondshandel” under fanen “Sparing”, i nett- og mobilbanken.
Du kommer deretter inn på “Min side”. Der kan du enkelt opprette en aksjesparekonto, og dette er første skritt på veien til vellykket fondssparing. En aksjesparekonto er en egen sparekonto hvor du kan kjøpe, selge eller bytte aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis.
Hvordan velge aksjer og fond?
Når aksjesparekontoen din er på plass, kan du velge deg ut noen fond som du vil investere i. Dette gjør du inne i fondsportalen. Du får opp en liste over alle fond vi tilbyr ved å trykke på “kjøp fond”. Hvilke fond du skal velge avhenger av hvor stor risiko du er villig til å ta, og hvor lenge du har tenkt å spare. Du kan også kjøpe enkeltaksjer. Du kan lese mer om aksjehandel på hjemmesiden vår.
Det er forbundet høyere risiko med enkeltaksjer og aksjefond enn med rentefond. Høyere risiko betyr også høyere forventet gevinst, men også større tap, ettersom markedsverdien på aksjer svinger. På bakgrunn av dette anbefales aksjer og aksjefond først og fremst til deg som har et langsiktig perspektiv på sparingen, gjerne 5 år eller lenger. Dette er fordi historiske data viser at tidsfaktoren er avgjørende for om du oppnår den forventede avkastningen når du er villig til å ta risiko.
Les mer om forskjellige typer fond
Det er også mulig å velge grønne fond med fokus på bærekraft, for deg som vil vite at pengene du investerer blir brukt til grønne formål. Hvis du er usikker på hvilke aksjer og fond du skal velge, kan du få hjelp på Norne Securities sine “utvalgte fond” som kommer opp i fondsportalen. Her er det spesielt fondene Norne Aksje og Norne Rente som peker seg ut. Disse fondene er såkalte ‘fond i fond’ som inneholder et knippe av andre fond slik at de forsøker å ta med seg det beste fra alle verdener. Profesjonelle forvaltere følger opp for deg, og det eneste du trenger å gjøre er å sette inn pengene. Forvalterne vurderer kontinuerlig hvilke fond som inngår i utvalget, og gjør tilpasninger etter behov.
Luresparing for shoppeglade forbrukere
Er du flinkere til å bruke penger enn å spare penger? Dette kjenner nok mange seg igjen i. Hvis pengene er synlig på brukskonto er det lett for å bruke mer enn du egentlig trenger å bruke. Vi anbefaler at du setter opp et fast trekk fra brukskonto, gjerne på datoen du får lønn hver måned. Da trekkes pengene direkte fra kontoen din og plasseres i de fondene du ønsker. Det går an å hoppe over noen måneder, eller du kan endre på avtalen når du måtte ønske det. Minste beløp for å opprette en fast spareavtale er 300 kroner. Kanskje vil du spare mer enn dette, eller kanskje vil du spare 300 kroner i ett fond, og 500 kroner i et annet? Alt dette bestemmer du selv. Både sparebeløp og fond kan endres etter behov.
Et annet tips er å stoppe seg selv når man skal til å kjøpe noe spontant, og spørre seg: er dette noe jeg virkelig trenger? Hva ville jeg fått igjen for å heller sette den samme summen inn i et fond? Det kan du sjekke med vår sparekalkulator. Kanskje blir sparing mer forlokkende når du ser hvor mye beløpet kan vokse?
Forplikt deg til sparingen. For noen kan det være lurt å inngå en avtale med venner eller familie om et felles sparemål. Kanskje sparer dere til en felles tur, eller til et større kjøp? Hvis din sparing påvirker andre, kan det være høyere terskel for å droppe en måned, og lettere å opprettholde gode sparevaner.

Planlegging er gull
Lag en god plan for sparingen din, og beløpene vil vokse seg større over tid. Det kan være lurt å ha et husholdningsbudsjett i bunn, for å ha en realistisk forventning til hvor mye du klarer å spare. En gjennomsnittlig husholdning klarer å spare ca. 10 % av inntekten sin. Kanskje vil du starte forsiktig, eller kanskje finner du motivasjon i å spare mer enn gjennomsnittet? Gjør sparingen til en konkurranse. Denne konkurransen vinner du nemlig uansett.
Et ekstra sparetips:
Opprett gjerne småsparing til sparekonto i banken i tillegg. Småsparing er en nesten umerkbar måte å sette av småsummer på. Hver gang du drar kortet i en butikk, kan 10-50 kr settes av på sparekonto, eller du kan velge at beløpet skal rundes opp til nærmeste hele tier, og det avrundede beløpet spares. Plutselig har du noen ekstra hundrelapper på sparekonto!