Finansieringsbevis

Er du usikker på hvor mye du kan låne? Eller vil du være klar når drømmeboligen dukker opp? Da er det lurt å ha et finanseringsbevis. Sammen finner vi ut hvor langt du kan strekke deg i en budrunde. Har du finanseringen på plass, trenger du kun å tenke på boligkjøpet. Enkelt og trygt for deg.

Søk finansieringsbevis

dame flytter
Bilde av Anita

Anita Dokkedal

Autorisert Finansiell Rådgiver

Book møte

Automatisk behandling av søknad

For de søknadene som blir behandlet automatisk kan du be om en manuell behandling i stedet, gi din mening, bestride eller be om innsyn i begrunnelsen for denne automatiserte avgjørelsen. Les mer i bankens personvernerklæring.

 

Ofte stilte spørsmål om boliglån

Nedbetalingsplanen finner du i nettbanken din. Logg inn, trykk på "Meny" øverst i venstre hjørne og deretter på "Mine lån". Der vil du få en oversikt over alle dine lån i banken, og når du trykker på det aktuelle lånet, vil du få opp en knapp som heter "Nedbetalingsplan".

Den nominelle renten er grunnrenten på et lån eller en kreditt. Den inkluderer ikke gebyrer eller andre kostnader ved å ta opp lånet. Den effektive renten har med alle kostnader. Den effektive renten består av den nominelle renten pluss etablerings-, depot- og termingebyr. Antall betalingsterminer per år og lånets løpetid påvirker også den effektive renten.

Vi gjør en totalvurdering av din økonomiske situasjon når vi avgjør hvor mye du kan låne. Vi ser på hvilken inntekt du og husstanden har, hvor mye egenkapital som skal brukes til bolig og annen gjeld i husstanden (f.eks studielån, forbrukslån, billån).

Ta kontakt med en av våre rådgivere for å finne ut mer.

I henhold til Finanstilsynets regelverk, kreves det at lånet er innenfor 60% av boligens verdi, for å kunne tilby avdragsfrihet.

Du kan enkelt søke om avdragsfrihet via din nett- og mobilbank.

Du kan betale inn ekstra på lånet ved å klikke på "Ekstra innbetaling" i menyen i nettbanken.

Renten på lånet avhenger blant annet av belåningsgrad og din økonomiske situasjon. Rente varierer og om du velger nedbetalingslån, fleksilån og om du har fast eller flytende rente. Se vår prisliste for rente på de ulike produktene.

Gjeldsregisteret er en oversikt over din usikrede gjeld (kredittkort, forbrukslån og kjøpekreditter). Gjeldsregisteret oppdateres automatisk hver dag. Med ditt samtykke, bruker banken Gjeldsregisteret til å innhente informasjon om din gjeld i forbindelse med lånesøknader.

En realkausjonist er en person som stiller sin bolig som tilleggsikkerhet for et lån. Dette kan for eksempel være foreldre.

En medlåntaker er solidarisk ansvarlig for at hele lånet tilbakebetales. Det betyr at hver og en av låntakerne er ansvarlig for hele lånet.

Fellesgjeld er gjeld som tilhører et borettslag. Gjelden er fordelt ut på hver andelseier og blir en del av din totale gjeld. Fellesgjeld vil få betydning for din gjeld hos banken.

Gjelden er ofte tatt opp for å betale for arbeid i borettslaget som kommer alle leilighetene eller beboerne i borettslaget til gode, for eksempel rehabilitering av bad, bytting av vinduer, oppussing av fasade eller bygging av balkonger. Fellesgjelden nedbetaler du månedlig sammen med felleskostnadene. Høy fellesgjeld betyr høy husleie.

Med mellomfinansiering forskutterer banken egenkapital du har i dagens bolig som skal selges. Dette gjør vi ved å låne opp på boligen. Lånet løper i maks seks måneder.

Ifølge Finanstilsynets retningslinjer, trenger du minst 15 % av boligens kjøpesum pluss omkostninger i egenkapital ved kjøp.

Dersom du ikke har nok egenkapital, er det likevel mulig å vurdere andre løsninger, f.eks. mulighet for tilleggsikkerhet foreldres bolig.

Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne, gitt dagens situasjon. Finansieringsbeviset er gyldig i tre måneder.

Gratulerer med ny bolig!

Det er viktig at du sender en kopi av kjøpekontrakt til din rådgiver, så snart denne foreligger. Rådgiveren får da klargjort lånepapirer for signering i god tid før overtagelse av boligen.

Ofte stilte spørsmål om signering

Har du ikke kodebrikken din tilgjengelig kan du benytte BankID på mobil som en erstatning for kodebrikke når du signerer dokumenter. Du må imidlertid ha vanlig BankID aktivert og du må taste ditt personlige passord til slutt. Dette er en tjeneste Fana Sparebank og en rekke andre banker tilbyr.