Grønt boliglån

Har du en energieffektiv bolig? Det kan være gode nyheter for lommeboken din.

Vi ønsker å hjelpe våre kunder til å velge mer miljøvennlige løsninger. Derfor tilbyr vi ekstra gode lånebetingelser til deg som har en energieffektiv bolig. Hvis du har energimerke A på din bolig, eller energimerke B med byggeår før 2019, kan du søke grønt boliglån hos oss.

Søk Grønt boliglån her

Se fullstendig prisliste her.

mann pa benk
Bilde av Britt

Britt Nyheim

Banksjef personmarked, Sentrum / Autorisert Finansiell Rådgiver

Kontakt meg

Automatisk behandling av søknad

For de søknadene som blir behandlet automatisk kan du be om en manuell behandling i stedet, gi din mening, bestride eller be om innsyn i begrunnelsen for denne automatiserte avgjørelsen. Les mer i bankens personvernerklæring.

 

Hva er Grønt boliglån?

Vi ønsker at flere skal bidra til en bærekraftig fremtid. Derfor velger vi å gi ekstra gunstige vilkår til kunder som har en miljøvennlig bolig. Grønt boliglån er et lån forbeholdt deg som har energimerke A på boligen, eller energimerke B og byggeår før 2019.

 

Slik sjekker du energimerking på din bolig

Hvis du skal kjøpe ny bolig, finner du energimerkingen i prospektet eller i boligannonsen på finn.no. Dersom din bolig ikke er energimerket fra før, eller du har gjort oppgraderinger som tilsier at energimerket er utdatert, kan du lage en energiattest på Energimerking sin nettside.

Gå til energimerking.no

Er du usikker på om det finnes en energiattest på din bolig? Det kan du sjekke gjennom Enova.

Gå til Enova.no

 

Prøv vår boliglånskalkulator

Tips: 

Kommer ikke din bolig opp hos Enova

Prøv avansert søk med gårds- og bruksnummer.

Ofte stilte spørsmål om Grønt boliglån

Ved boligkjøp står energimerket på din bolig. Du kan også registrere din bolig på energimerking.no, og får et energimerke basert på type bolig, byggeår, bruksareal og oppvarmingsmåte.

Din bolig må ha energimerke A, eller har energimerke B, og byggeår før 2019.

A: Boligen har varmepumpe eller solenergi, i tillegg til bedre isolasjon og vinduer. Passivhus vil få A.

B: Boligen har varmepumpe eller solenergi og/eller bedre isolasjon og vinduer enn kravene i byggeforskriftene. I tillegg til oppvarming og isolasjon vil type bolig, byggeår og bruksareal påvirke energiklasse.

Fargen representerer en oppvarmingskarakter, mens bokstaven representerer en energikarakter. 

Fargen, som kan være grønn, lysegrønn, gul, oransje eller rød, skal gi informasjon om boligens oppvarmingssystem. Hvis du bruker fornybar energi, vil fargen være grønn, og hvis du bruker fossile brensler vil den kanskje bli rød. Dette har likevel ikke så mye å si for hvor effektivt det er å varme opp din bolig. Boligen kan ha en en grønn bokstav, men likevel ha et behov for store mengder energi, for å nå ønsket temperatur. Derfor brukes også bokstavene A-G i energimerkingen. 

Bokstaven, eller energikarakteren, beskriver boligens energistandard. Eldre boliger vil som regel rangere noe svakere enn nyere boliger som er bygget med tanke på dagens energistandard og krav. Boliger som gjerne får en A eller B, er lavenergiboliger og Passivhus.

Ofte stilte spørsmål om boliglån

Nedbetalingsplanen finner du i nettbanken din. Logg inn, trykk på "Meny" øverst i venstre hjørne og deretter på "Mine lån". Der vil du få en oversikt over alle dine lån i banken, og når du trykker på det aktuelle lånet, vil du få opp en knapp som heter "Nedbetalingsplan".

Den nominelle renten er grunnrenten på et lån eller en kreditt. Den inkluderer ikke gebyrer eller andre kostnader ved å ta opp lånet. Den effektive renten har med alle kostnader. Den effektive renten består av den nominelle renten pluss etablerings-, depot- og termingebyr. Antall betalingsterminer per år og lånets løpetid påvirker også den effektive renten.

Vi gjør en totalvurdering av din økonomiske situasjon når vi avgjør hvor mye du kan låne. Vi ser på hvilken inntekt du og husstanden har, hvor mye egenkapital som skal brukes til bolig og annen gjeld i husstanden (f.eks studielån, forbrukslån, billån).

Ta kontakt med en av våre rådgivere for å finne ut mer.

I henhold til Finanstilsynets regelverk, kreves det at lånet er innenfor 60% av boligens verdi, for å kunne tilby avdragsfrihet.

Du kan enkelt søke om avdragsfrihet via din nett- og mobilbank.

Du kan betale inn ekstra på lånet ved å klikke på "Ekstra innbetaling" i menyen i nettbanken.

Renten på lånet avhenger blant annet av belåningsgrad og din økonomiske situasjon. Rente varierer og om du velger nedbetalingslån, fleksilån og om du har fast eller flytende rente. Se vår prisliste for rente på de ulike produktene.

Gjeldsregisteret er en oversikt over din usikrede gjeld (kredittkort, forbrukslån og kjøpekreditter). Gjeldsregisteret oppdateres automatisk hver dag. Med ditt samtykke, bruker banken Gjeldsregisteret til å innhente informasjon om din gjeld i forbindelse med lånesøknader.

En realkausjonist er en person som stiller sin bolig som tilleggsikkerhet for et lån. Dette kan for eksempel være foreldre.

En medlåntaker er solidarisk ansvarlig for at hele lånet tilbakebetales. Det betyr at hver og en av låntakerne er ansvarlig for hele lånet.

Fellesgjeld er gjeld som tilhører et borettslag. Gjelden er fordelt ut på hver andelseier og blir en del av din totale gjeld. Fellesgjeld vil få betydning for din gjeld hos banken.

Gjelden er ofte tatt opp for å betale for arbeid i borettslaget som kommer alle leilighetene eller beboerne i borettslaget til gode, for eksempel rehabilitering av bad, bytting av vinduer, oppussing av fasade eller bygging av balkonger. Fellesgjelden nedbetaler du månedlig sammen med felleskostnadene. Høy fellesgjeld betyr høy husleie.

Med mellomfinansiering forskutterer banken egenkapital du har i dagens bolig som skal selges. Dette gjør vi ved å låne opp på boligen. Lånet løper i maks seks måneder.

Ifølge Finanstilsynets retningslinjer, trenger du minst 15 % av boligens kjøpesum pluss omkostninger i egenkapital ved kjøp.

Dersom du ikke har nok egenkapital, er det likevel mulig å vurdere andre løsninger, f.eks. mulighet for tilleggsikkerhet foreldres bolig.

Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne, gitt dagens situasjon. Finansieringsbeviset er gyldig i tre måneder.

Gratulerer med ny bolig!

Det er viktig at du sender en kopi av kjøpekontrakt til din rådgiver, så snart denne foreligger. Rådgiveren får da klargjort lånepapirer for signering i god tid før overtagelse av boligen.