Dette betyr gjeldsregisteret for deg som kunde

Det mye omtalte, og etterlengtede gjeldsregisteret er lansert. Men hvilken betydning har det for deg som bankkunde?

heldigital handel 1600.jpg

– Først og fremst betyr dette at bankene får et mye bedre bilde av kundenes usikrede gjeld. Dette vil gi banken et riktig og oversiktlig vurderingsgrunnlag på en lånesøknad, sier leder for personmarked på Nesttun, Ann Kristin Thue Tveit.

1. juli i 2019 ble det nye gjeldsregisteret lansert – en totaloversikt over usikret gjeld. Det betyr altså gjeld som ikke er pantsikret i noe personen selv eier, som for eksempel hus eller hytte. Den mest kjente formen for usikret gjeld er kredittkort og forbrukslån.

Ann Kristin Tveit til content.jpg

– Forhindre gjeldsproblemer

Med gjeldsregisteret får både du og banken raskt og enkelt oversikt over gjelden.

– Den største fordelen er også at vi i større grad kan forhindre gjeldsproblemer hos kunder. Det er viktig å få et totalbilde av økonomien, og nå kan både kunden se gjelden sin selv, samtidig som vi kan gi bedre rådgivning når de kontakter oss.

Dersom du har mye gjeld fra før, skal gjeldsregisteret bidra til at det blir vanskelig for deg å ta opp ytterligere gjeld.

Generelt skal ikke den totale gjelden overstige fem ganger brutto inntekt, og man skal kunne tåle en renteoppgang med fem prosent. Tidligere har bankene kun hatt oversikt over kundenes gjeld fra forrige årsskifte.

"

Dette vil gi banken et riktig og oversiktlig vurderingsgrunnlag på en lånesøknad

Ann Kristin Thue Tveit

Kan gi avslag

Når bankene nå får bedre oversikt over kundenes gjeld, gjør det at mange kan risikere å få avslag på søknader. For eksempel kan kredittkortavtaler som ikke er avsluttet være med på å gjøre gjelden høyere.

Det er hele kredittrammen som vil bli stående som gjeld, ikke hvor mye man har benyttet av rammen.

– Nå gjelder det å få ryddet opp i kredittavtalene du har, slik at du ikke sitter med unødvendig høy gjeld, som igjen kan føre til avslag på en boliglånssøknad, sier Thue Tveit.

Vil du ha en gjennomgang av økonomien din med en rådgiver? Hos oss kan du enkelt og raskt booke et møte når og hvor det passer deg.