Åtte julegavetips som redder økonomien

Det er tid for den store julegavehandelen igjen, og du er kanskje en av dem som syns julegavene kan spise opp litt vel mye av desemberbudsjettet? Du er ikke alene. Vi gir deg åtte tips til hvordan du kan holde økonomien i sjakk gjennom den hektiske førjulstiden.

julegaver_1041353442.jpg

1) Sett opp et julegavebudsjett

Lag deg en plan over hvem du skal kjøpe julegaver til og hvor mye penger du skal bruke på hver gave. Slik får du oversikt over utgiftene som kommer, og jo tidligere du har oversikt, jo bedre kan du forberede deg til handelen.

2) Lag en oversikt over hva du ønsker å kjøpe til hvem

Når du vet hva du skal se etter til hver enkelt person kan du lettere handle målrettet, effektivt og uten å bruke mer penger enn planlagt.

3) Følg med på gode tilbud

Med tips én og to på plass kan du følge med på tilbud og slå til når den aktuelle presangen selges til redusert pris. Dersom du planlegger i god tid, kan du benytte deg av de mange tilbudsdagene utover høsten som Nattåpent og Black Friday, og slik spare store summer.

4) Sett det du sparer inn på sparekonto

De sparte kronene kan man sette inn på sparekonto. Mange blir fristet til å kjøpe en ekstra gave i tillegg dersom man er heldig og finner noe på tilbud, men det er vel først og fremst tanken som teller, og den som mottar gaven tenker vel egentlig ikke over hva den har kostet?

Dame med kredittkort og mobilbank.jpg

5) Lag noe personlig til de som har «alt»

Det kan ofte være vanskelig å komme på fine gaver til besteforeldre, foreldre eller tanter som har alt de trenger. Hva med å lage hjemmelaget konfekt og karameller, og legge dem i en fin glasskrukke sammen med en personlig hilsen? Vi tror det er mer sannsynlig at bestemor tørker en gledetåre av en hjemmelaget gave, enn av noe som er kjøpt inn i hui og hast.

6) Gi pengegaver som lønner seg

Noen syns det er fint å gi pengegaver til barn og ungdom til jul. Slik kan de unge bruke pengene på noe de virkelig ønsker seg eller trenger. Dersom man skal gi penger kan det være lurt å gi penger i BSU eller fond. Her gir pengene god avkastning, og en liten gave kan etter noen år bli en stor gave. Slik kan de voksne hjelpe ungdommene på veien til et stort mål, skulle det være å kjøpe sin første bolig, eller å spare til sykkel, bil eller bunad.

7) Slå to fluer i en smekk

Grubler du over hva du skal gi til pappa i år igjen? Gi en felles gave til mor og far. Til par kan det være greit å se etter én presang som de begge kan ha glede av. Dette kan være alt fra opplevelser som konserter eller restaurantbesøk, til matlagingsprodukter som olivenoljer og urter, eller dusjsåper og andre produkter som gir et lite hint av luksus i hverdagen. Disse gavene er ofte dyre, men det blir likevel gjerne billigere totalt sett dersom man gir én felles gave.

Par på togstasjon.jpg

8) Mer sjel - mindre penger?

Mange syns det er kjekt å gi opplevelser i julegave. Et tips er å tenke gjennom hvilke opplevelser mottakeren vil bli aller mest glad for å få. Kanskje kommer man frem til at en helg på hytten med familie og en god hjemmelaget middag blir en enda finere opplevelse enn en konsertbillett? Legg sjel i gavene, og de vil kanskje vise seg å bli både mer økonomiske og mer givende.

Som tommelfingerregel: tenk på han eller hun du ønsker å gi en gave til. Hva er verdifullt for den personen, og hvordan kan du gjøre akkurat den personen glad? Dersom du gjør denne øvelsen, er du langt på vei i å reflektere over de tingene som julen egentlig handler om.