Helenes 10 tips til en stressfri og billigere oppussing

Da vi besøkte Helene i mars, sto hun midt i en totalrenovering av huset som hun og kjæresten kjøpte i desember 2018. På mindre enn et halvt år har Helene, med god hjelp fra familien, pusset opp nesten hele huset. Kun badet gjenstår, og paret gleder seg til å flytte inn.

dame pusser opp.jpg

Skal du også pusse opp? Du kan lese mer om våre smålån til oppussing her.

"

Det var mye mer arbeid enn vi hadde trodd på forhånd. Da gjelder det å ha delmål underveis

Helenes 10 tips:

  1. Vær tålmodig, ikke ta forhastede beslutninger.
  2. Ikke vær redd for å spørre om hjelp.
  3. Bruk tiden godt til å holde utkikk – møbler og utstyr kommer på salg.
  4. Kjøp flere ting på samme sted: da får man gjerne litt kvantumsrabatt.
  5. Ta ett prosjekt av gangen: gjør deg helt ferdig med det ene før du begynner på det andre.
  6. Ta pauser!
  7. Sett deg realistiske mål og unn deg å nyte oppnådde delmål i løpet av prosessen.
  8. Rydd så mye som mulig underveis.
  9. Lag budsjett.
  10. Ha en buffer for uforutsette utgifter.
Dame med plante.jpg

Lysglimt når prosjektene føles for store

Oppussing kan være tungt og langtekkelig arbeid, særlig dersom man velger å gjøre det meste selv. Helene innrømmer at hun noen ganger tenkte at de kanskje hadde gapt over litt for mye på en gang.


– Det var mye mer å gjøre enn vi trodde. Da blir det ekstra viktig å klare å se det store bildet, og ikke minst det å kunne glede seg over å oppnå små delmål underveis. Når det er sagt, tok det ikke lang tid før vi skjønte at vi hadde gjort en god investering. Det ble mer tydelig med hvert malingsstrøk. Det blir utrolig spennende med ny verdivurdering etter at vi er ferdig med alt.

Hvordan redusere kostnadene

Selv om man kan gjøre mye på egenhånd når man pusser opp, vil det ved større prosjekter så og si alltid være noen kostnader man ikke kommer utenom. Fagfolk trengs til elektrisk arbeid og rørarbeid. Likevel har Helene heldigvis mange gode tips for hvordan man kan holde kostandene lave.

- Det som koster mest er håndverkerne, og det er ikke lett å finne de beste! Spør venner og familie om de kjenner noen flinke fagfolk. Med en anbefaling kan man føle seg litt mer trygg på at jobben blir gjort på en god og profesjonell måte.

Et annet råd er å ta seg god tid, slik at man kan følge med på tilbud og gjøre gode kjøp av gulv, dører og andre materialer. – Det lønner seg å sjekke flere butikker for å finne de beste tilbudene. På denne måten har Helene gjort noen kupp.

- Da vi fikk levert møblene i mai, var jeg så fornøyd med kjøpet at jeg hadde jeg lyst til å rive av all plasten med en gang! Men vi ventet litt med å pakke ut fangsten, på grunn av alt oppussingstøvet i huset.

dame sparkler og pusser.jpg

Lokke frem dugnadsånd

Et annet godt råd Helene kan gi er å ikke være redd for å ta imot hjelp fra familie og venner. De fikk selv god hjelp fra familien.

- Ved å lokke frem dugnadsånden hos familie og venner kan man spare mye penger. Disse pengene kunne vi investere i kjøp av nye møbler og materiell til oppussing. Samtidig får man et ekstra sterkt eierskap til prosessen, og skaper gode minner med folk man er glad i.

Trenger du oppussinglån?

Les mer her