Spørsmål og svar om renteendring, avdragsfrihet og forsikring som følge av koronaviruset

På denne siden har vi samlet en god håndfull av de mest stilte spørsmålene rundt effektene av koronaviruset. Viruset har snudd opp ned på hverdagen vår, og det er mye usikkerhet knyttet til den økonomiske situasjonen både globalt og nasjonalt. Ikke minst på det personlige planet kan det virke ekstra skremmende å møte de utfordringene som venter i tiden fremover. Vi skal i hvert fall gjøre vårt ytterste for å gi deg de svarene og den hjelpen du trenger.

kunderådgiver i telefon.jpg

Rente

Som en av de første bankene i Norge satt vi ned renten for nye og eksisterende kunder fra og med fredag 27. mars. 

Renten har aldri vært lavere i Norge og det er mange forhold som spiller inn. Til tross for at Norges Bank har senket styringsrenten, betyr ikke dette at vi som bank betaler mindre for våre lån i markedet - snarere tvert i mot.

Vi er opptatt av er at våre kunder skal få mest mulig effekt av renteendringen, derfor er det nesten bare kunder av Fana Sparebank som har fått nedsatt rente med hele 1,0 prosentpoeng, fra allerede 27. mars. Vi har også iverksatt flere tiltak som blant annet avdragsfrihet og forskuddslån, slik at våre kunder skal føle minst mulig usikkerhet rundt lånene sine.

Når Norges bank setter ned renten er det mange hensyn vi må ta. På grunn av uro og usikkerhet i markedet er et ytterst viktig at vi er sikker i vår sak når vi tar beslutningene våre. I tillegg de praktiske utfordringene, har vi også tekniske hensyn i forhold til våre interne systemer og slik at dere får riktig informasjon om rentenedringene.

Vi ønsker å hjelpe hver enkelt kunde med å få mest mulig effekt av rentenedringen. For best mulig oppfølging ønsker vi at du kontakter rådgiveren din for informasjon knyttet renteendring på boliglånet ditt.

Du får melding i nett- og mobilbank når vi endrer renten din.

Etter gjennomføringen av rentenedsettelse på boliglån, vil etterhvert også innskuddsrentene bli redusert. Innskuddsrentene justeres med inntil 0,35 prosentpoeng i denne runden, og den samlede effekten etter to rentejusteringer blir inntil 0,85 prosentpoeng.

Avdragsfrihet

Avdragsfrihet er når du ikke betaler avdrag på lånet ditt. Du betaler altså ikke ned på lånet ditt, kun månedlige rentekostnader og omkostninger.

Vi hjelper deg gjerne med avdragsfrihet hvis du har behov for det. Kontakt rådgiveren din enten på telefon eller via nettbanken så tar vi det derfra.

Vanligvis tar banken 500.- i gebyr, men dersom du er permittert og trenger avdragsfrihet får du det gebyrfritt.

Vi er i en usikker tid der mange kunder har utfordringer knyttet til privatøkonomien. Det aller viktigste er at du så tidlig som mulig tar kontakt med rådgiveren din, slik at dere kan finne trygge og gode løsninger som passer din situasjon. 

Behovet for avdragsfrihet vil variere fra kunde til kunde. Så ta kontakt med rådgiveren din så finner dere en god løsning

Forsikring

Koronasituasjonen endrer seg fort. For oppdatert informasjon se www.frende.no/aktuelt/koronavirus

Bedre råd i krevende tider

Dersom du trenger råd ang. Boliglånet ditt, eller ønsker avdragsfrihet som følge av permittering kan du ta kontakt med din personlige rådgiver i Fana Sparebank her:

Nesttun

Sentrum

Rådgivning digitalt

 

Kundesenteret vårt hjelper deg

Kundesenteret står til tjeneste på telefon 915 03411 eller på chat, hvis du har problemer med bruk av nett- og mobilbank, eller andre spørsmål knyttet til din økonomi.

 

Åpningstider kundesenter:

Mandag - torsdag: 08-20

Fredag: 09-20

 

Vi oppfordrer alle til å ta vare på hverandre og følge rådene fra norske helsemyndigheter. Hold deg oppdatert på Helse Norge og Norsk Helseinformatikk.