Denne familien lærer barna økonomi på en utradisjonell måte

– Hvis du ønsker å lære barna dine verdien av penger, bør du gi dem en konkret oppgave å løse, mener Reidun Tysnes, kunde i Fana Sparebank.

tysnes 1600 foran pc.jpg

Hvert eneste år samler Reidun familien rundt kjøkkenbordet med et konkret mål for øyet. Barna hennes skal skal bli selvstendige og klare seg selv som voksne, også økonomisk.

– Da må de lære seg verdien av penger, forteller hun.

Helt siden barna var små, har de deltatt i både ferieplanlegging og matvarehandel.

På den måten har de fått et innblikk i hva ting koster, og innsett at de ofte blir nødt til å prioritere hva det er mest fornuftig å bruke pengene til.

– Det vet vi at de har lært mye av.

reise holmefjord tysnes.jpg

Vurderer reisene i felleskap

Moren påpeker at de samler alle ønsker, og finner forslag ut fra disse. Deretter vurderer de i fellesskap reisene ut fra pris hva de mener at de får mest igjen for.

– Barna får beslutningsmyndighet på lik linje med oss voksne, men må samtidig forholde seg til de økonomiske rammene som settes på forhånd.

Den yngste sønnen til Reidun synes det er gøy å bli involvert, og mener det mest krevende er å prioritere hva som er viktigst.

– Det har vært lærerikt å få vite hva en ferie for hele familien faktisk koster, sier sønnen Martin (12).

Reidun er likevel tydelig på at ferieplanlegging ikke kan være det eneste verktøyet som bør tas i bruk. Barn må forstå relevansen av økonomi i hverdagen, og det krever at man jobber aktivt med det.

– Jeg tror det er lett å gjøre barna en bjørnetjeneste, ved å skjerme de for kostnader en normal familie har, sier moren.

tysnes mobil 1600.jpg

Tre andre tips:

  • Lær de å holde oversikt over saldo selv, gjerne i nettbank.
  • La de disponere ukepenger.
  • Lær de prinsippet om at lønn ikke kommer uten innsats.