Dette må du vite om sparing til barna

Har du et langsiktig perspektiv på sparingen til barnet ditt, kan til og med en liten sum hver måned gjøre en stor forskjell. Her er det viktigste du bør tenke på for å sikre barnet ditt bedre økonomisk trygghet.

gutt med sparegris 1600.jpg

– En liten sum hver måned kan gi en eventyrlig avkastning over tid. Starter du sparingen så tidlig som mulig, vil barnet ha gode forutsetninger for å for eksempel gå inn tidlig i boligmarkedet, sier Kim F. Lingjærde, finansdirektør i Fana Sparebank.

Det finnes flere ulike måter å spare til barnet ditt på, og et av de viktigste hensynene er tidshorisonten.

Vi skiller også mellom formålssparing, og langsiktig sparing. For de fleste kan det være lurt å gjøre begge deler. Hvordan du sparer, avhenger av målet og tid.

barn spiller gitar.jpg

Langsiktig eller kortsiktig?

– Med et langsiktig perspektiv er det fondssparing som historisk har gitt best avkastning. Her er det viktig at kan la tiden arbeide for deg. Fondssparing betyr at du må tåle å se at verdiene vil svinge, og at det i lange løp skal resultere i en høyere forventet avkastning enn med banksparing., sier Lingjærde, og fortsetter:

– Regelmessig sparing til begivenheter som ligger langt frem i tid, for eksempel førerkort eller studier, er velegnet for fondssparing. Ikke minst gjelder dette om du vil bidra til å gi barna en god start til fremtidig boligkjøp. Hvis du derimot skal hjelpe til med kortsiktig sparing til sykkel, sportsutstyr, moped eller andre formål, bør du derimot velge en sparekonto eller grønn sparekonto. Da oppnår du sikkerhet og forutsigbarhet som er verdifullt.

gutt med telefon.jpg

Hvem sitt navn?

Sparing kan både skje direkte i barnets eller eget navn. På generelt grunnlag anbefales det at sparingen skjer i eget, altså foreldres, navn. Det gir bedre kontroll, og gjør det lettere å foreta endringer i løpet av en lang spareperiode.

En spareavtale i fond kan du enkelt sette opp i vår selvbetjente fondsportal.

– Det er også lurt å komme i gang med boligsparing. Skal barnet komme seg inn på boligmarkedet på sikt, er de nødt til å opparbeide seg egenkapital. Men selv om det kan virke attraktivt å spare i BSU for barn, oppnår de ikke skattefordelen før de har inntekt og betaler skatt, sier Lingjærde.

Er du usikker på hvordan du bør spare? Ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere, eller book et møte.