Husk dette før du kjøper bolig

Enten du skal kjøpe din første bolig, eller er erfaren på markedet, er det mye du må huske på. Her gir vi deg de tre viktigste tingene du må i bakhodet før boligkjøpet.

dame ser paa boliger 1600.jpg

Du får mye å tenke på i det du skal gå fra å betale leie til å betjene lån. Da er det viktig at du har noen å støtte deg til. Vi i Fana Sparebank hjelper deg gjerne med det lurer på. For hvor mye var det egentlig du trengte i egenkapital? Hvilke ekstra kostnader får du? Og hvor begynner du?

1. Ha finansiering på plass før du begynner å lete etter bolig.

For å finne ut hva du kan kjøpe bolig for, må du søke finansieringsbevis i en bank. Finansieringsbeviset sier noe om hvor mye du kan låne i banken.

Generelt må du ha 15 prosent eller mer i egenkapital for å få boliglån. Foreldre kan også stille opp for førstegangskjøpere på ulike måter. De kan enten velge å stå som kausjonister eller som medlåntakere. Foreldre kan ved mulighet også gi bort penger, gaver eller andre former for økonomiske bidrag. Dersom foreldre har mulighet til å låne barna sine penger, bør det være enighet rundt hvem som skal eie boligen, og hvem som skal nyte godt av en eventuell verdistigning - eller ta ansvar for et verditap.

Husk forresten at Boligsparing for ungdom (BSU) er markedets mest lønnsomme, risikofrie spareform. Sparekontoen kan ikke opprettes mer enn en gang og pengene må benyttes til å kjøpe bolig eller nedbetale boliggjeld.

Sparer du 25 000 i året, kan du trekke fra 5 000 på skatten - helt frem til du når 200 000.

Alternativt, kan det å kjøpe sammen med noen andre være løsningen hvis en ikke ønsker, eller har råd til å komme seg ut på boligmarkedet alene. Hvis man ønsker å kjøpe første bolig med en kjæreste eller venner, er det vel og merke viktig at man inngår vanntette kontrakter som sier noe om løsninger, dersom forhold tar slutt, eller noen ønsker å selge seg ut.

"

Sannsynligheten for at du lander drømmeboligen ved ditt første kjøp er ikke nødvendigvis den største.

fargerike bygninger.jpg

2. Beslutt hva som er det aller viktigste for deg i forkant

Sannsynligheten for at du lander drømmeboligen ved ditt første kjøp er ikke nødvendigvis den største. For mange handler det om de ikke kan få alt de ønsker seg innenfor prisklassen sin. Det innebærer at de enten må gå ned i størrelse eller se seg om i nye områder.

En må rett og slett bestemme seg for hva som er det viktigste; beliggenhet, standard eller størrelse?

Det beste vil alltid være å ta denne diskusjonen med seg selv og andre slik at du har prioriteringslisten klar når du begynner å søke. Da minsker du også sjansen for å bli revet med i en eventuell budrunde.

"

Vær bevisst på hva slags økonomi du trives med, og i hvilken grad du er villig til å stramme inn økonomien på grunn av et boligkjøp.

dame pusser opp_v3.jpg

3. Ikke kjøp for mer enn du har råd til.

Vær bevisst på hva slags økonomi du trives med, og i hvilken grad du er villig til å stramme inn økonomien på grunn av et boligkjøp. Hva er planene dine med tanke på utdanning og karriere?
Husk også på kostnader som flytting, innredning, oppussing og dokumentavgift på 2,5 prosent for selveierboliger, for ikke å glemme selve budrunden. Når du søker etter bolig på nett, bør du derfor ha noe «til gode».

Book møte med en av våre dyktige rådgivere for å diskutere hvor mye du kan og bør låne.

Hvorvidt du skal ha fast eller flytende rente kan også være lurt å diskutere med en rådgiver. Hvis du ønsker forutsigbarhet, har sårbar økonomi eller tar opp maksimalt lån kan det være smart å binde hele eller deler av lånet.