Legitimering i farten!

Gjennom høsten og vinteren 2019 har vi i Fana Sparebank jobbet på spreng for å hente inn legitimasjon fra alle kunder som ikke har oppdatert informasjon i våre systemer. Mange avdelinger har vært involvert i prosjektet - Dagligbank, Kundesenter og rådgivere har registrert så mye som over 10.000 pass! For de kundene som ikke har hatt mulighet til å komme i banken, har vår kollega Bjørn og bankbilen tatt banken med hjem til dem.

mann med mappe 1600x1067.jpg

Nye regler, nye kundebesøk

På grunn av endringer i hvitvaskingsloven har alle banker vært nødt til ta en gjennomgang av legitimasjon på kundene, for å sikre at det ligger oppdatert og korrekt informasjon i systemene.

- Noen ganger har vi utdatert legitimasjon på folk som kan ha vært kunde i banken i mange år. Det kan føles litt rart å be en kunde man kjenner godt om legitimasjon, men det holder ikke å være et kjent fjes for oss i banken, dersom passet for eksempel er utgått. Det er veldig viktig at legitimasjonen er gyldig, dette har med kundens egen sikkerhet å gjøre, sier Hege Merete, Fagansvarlig i avdelingen Daglibank.

pass og dame.jpg

Oppdatert informasjon bidrar altså til at vi i banken lettere kan beskytte kundene mot ID-tyveri, svindelforsøk og annen økonomisk kriminalitet. Men hva med de kundene som av ulike årsaker ikke kan komme innom banken og legitimere seg? I løpet av høsten og vinteren 2019/2020 har kunderådgiver Bjørn besøkt ca. 270 kunder i forbindelse med legitimeringsprosjektet.

- De som benytter seg av bankbiltjenesten og hjemmebesøk, er stort sett kunder som av helsemessige årsaker forhindres fra å kunne møte opp i banken, forteller Bjørn.

Bjørn hjelper kunder med alt fra å forstå hvordan nettbanken fungerer, til å ta bilder av et oppdatert pass, hjemme i kundens egen stue. I høst har det i stor grad dreiet seg om legitimasjon.

Mann i bankbil.jpg

Nærhet øker forståelse

- Det er en stor fordel å kunne se på samme skjerm som kunden når man hjelper dem. De kundene som ikke er helt digitale enda, lærer mye av at noen tar seg tid til å vise dem hvordan man bruker nettbanken. Det siste halvåret har det vært usedvanlig mange turer hjem til kunder i forbindelse med scanning av pass, sier Bjørn.

For noen av oss er det å navigere i nettbanken og betale regninger en hverdagsaktivitet som nærmest går automatisk, men Bjørn minner oss på at det ikke er like lett for alle.

- Kundene er veldig fornøyde med tjenesten, og er det noe jeg hadde ønsket å ta med tilbake til alle i banken etter hver tur, så er det gleden og takknemligheten kundene viser når vi har vært ute og bistått.

En liten innsats fra noen, kan bety den store forskjellen for andre. Vi i Fana Sparebank vil gi det lille ekstra til våre kunder. Hos oss får du bedre råd.

Les mer om legitimasjon her