Slik søker du boliglån på nett

Når man skal søke boliglån er spørsmålene mange. Skal du velge fastrentelån, eller kunne fleksilån passe for deg? Kanskje er du boligkjøper for første gang, eller kanskje har du en bolig du skal selge? Havet av forskjellige typer lån, renter og betingelser kan virke overveldende og uoversiktlig. Må man virkelig avtale et fysisk møte i banken? Svaret er nei. Vi forklarer deg hvordan du søker boliglån på nett.

par med Mac.jpg

Søk lån fra din egen stue

Med teknologi som utvikler seg i forrykende tempo, blir det stadig lettere å søke lån, hente inn informasjon og signere konfidensielle dokumenter trygt på nett. Vi i Fana Sparebank kaster oss over de nye mulighetene.

- Vi kan faktisk hente inn så mye informasjon digitalt at de fleste kan søke lån fra sin egen stue, sier Marlene Bønes Bertelsen, Produkt og forretningsutvikler i Fana Sparebank.

Portrettbilde-Marlene.png

"

Alt dette skjer digitalt slik at du som søker slipper unødvendig papirarbeid, scanning og sending. - Marlene

Det er viktig for Marlene at alt går enkelt og raskt for kunden, men samtidig at kunden forstår hva som skjer og hvilken informasjon vi henter inn i de forskjellige stegene i søknaden.

Banken kan med ditt samtykke hente inn skattemeldingen din fra Altinn, og gjelden din fra Gjeldsregisteret. Vi kan også hente dine siste lønnslipper digitalt. Dette kan vi gjøre fordi arbeidsgiveren din melder inn lønnslippene til Altinn i det man kaller en A-melding.

- Alt dette skjer digitalt slik at du som søker slipper unødvendig papirarbeid, scanning og sending, sier Marlene.

 

Tre tips til boliglånsøkere på nett:

  • Ta en ekstra gjennomgang av alle postene og se at opplysningene dine stemmer, slik at banken på en mest mulig riktig og effektiv måte kan gi deg svar. Opplysningene som hentes fra Altinn.no er basert på ditt siste skatteoppgjør, og her kan det ha skjedd endringer siden sist. Vi kan gi deg raskere svar dersom vi får riktig informasjon med en gang.

 

  • Det kan være lurt å dobbeltsjekke at man har fått med boliglånet sitt under gjeld, dersom man har boliglån fra før. Dette hentes automatisk for mange gjennom opplysninger fra Altinn.no, men dersom man deler lånet med noen, og den andre personen står som hovedlåntaker, må man skrive inn sin del av boliglånet manuelt.

 

  • Årslønn er basert på dine seks siste lønnslipper, og denne informasjonen hentes også inn automatisk. Dersom man har fått ny lønn, må man huske å oppgi dette sammen med signert dokumentasjon.
Mann og dame på Nesttun.png

Binde renten, eller være din egen banksjef?

En ting som kan være vanskelig å bestemme seg for når man først har fått gjennom lånesøknaden er hvilken form for nedbetaling man skal velge. Når er det lurt å velge fastrentelån, og når kan man velge fleksilån?

Fastrentelån er for deg som ønsker faste og forutsigbare utgifter hver måned. Man kan velge å binde renten i tre, fem eller ti år.

Portrettbilde-Atle.png

"

Fastrentelån passer for deg som verdsetter forutsigbarhet - Atle

Vår Senior Kunderådgiver Atle Heimdal forklarer oss at fastrentelån passer for deg som er ute etter forutsigbarhet.

- Dersom du er ung og ny på boligmarkedet kan det være hensiktsmessig å binde renten, for å sikre seg mot renteøkning. Det som er bra med denne løsningen, er at man alltid vet hvilken sum man skal betale til banken hver måned. Dermed blir fastrentelån gjerne attraktivt for unge mennesker som ikke har helt stabil økonomi, for eksempel studenter, sier Atle.

Dersom du har mulighet til å velge fleksilån bestemmer du selv hvor mye du vil betale ned på lånet hver måned. Fleksilån er for deg som har lavt lån i forhold til verdien på boligen, og god oversikt over egen økonomi.

- Med flexilån er du din egen banksjef. Dette er for personer som er svært engasjert i egen privatøkonomi, forklarer Atle.

Når du har lån, vilkår og nedbetalingsplan på plass, er det bare å signere avtalen. Dette kan man selvsagt også gjøre på nett.

- Bruk BankID, eller BankID på mobil, og signer lånedokumentene kjapt, trygt og enkelt. Vi vil at alle skal starte lånesøkanden på nett, fordi dette er det tryggeste alternativet. Siden får du videre veiledning fra kunderådgiver, dersom du trenger det, avslutter Marlene.