Slik kommer du enklere inn på boligmarkedet
Drømmer du om å komme inn på boligmarkedet? Det kan være mye å forholde seg til når man går med tanker om å kjøpe seg bolig. Hvor bør du starte og hva skal til? Her har du våre beste tips for å enklere komme inn på boligmarkedet.

Din økonomiske situasjon
Ofte vurderes helheten av din økonomiske situasjon. De to viktigste faktorene, som må være på plass er fast inntekt og oppsparte midler.
Inntekter og utgifter
I tillegg til egenkapital ser vi på den faste inntekten din, dette inkluderer også eventuelle faste tillegg. Hovedregelen er at du kan låne inntil 5 ganger din inntekt, og er dere to som skal søke boliglån, gjelder dette også for medlånetaker.
SIFO budsjett
Det gjøres også beregning på utgiftene husholdningen har, hvor vi benytter SIFO budsjettet til å beregne disse. Her blir det lagt til grunn utgifter knyttet til barn, bil og andre lån du eventuelt måtte ha, som for eksempel studielån, forbrukslån eller billån.
For å vite nøyaktig hvor stort lån du kan ha er løsningen å prate med en rådgiver som setter opp disse beregningene sammen med deg.
Oppsparte midler
Hovedregelen er at du må ha 15 % egenkapital. Om du skal kjøpe en bolig til 3.000.000 kr, trenger du 450.000 kr + omkostninger. Mangler du egenkapital? Det finnes andre muligheter. En av mulighetene er å benytte kausjonist, som stiller med sikkerhet i egen eiendom. Bankene har også mulighet til å gjøre unntak. Og unge som ønsker seg inn på boligmarkedet er en gruppe vi ønsker å hjelpe.
Andre faktorer som vurderes
For å være ekstra godt stilt til å få godkjent et boliglån er det andre faktorer, som også kan vurderes i sin helhet. Har du en god oversikt over økonomien din, med en langsiktig plan og budsjett? Har du en buffer i tilfelle det kommer uventede utgifter? Har du BSU?
God oversikt over egen økonomi
Sett opp en plan og et langsiktig budsjett, som inkluderer hverdagslige utgifter. Dette er en god måte å vise til banken at du har kontroll på økonomien.
En bufferkonto
Har du en bufferkonto? Det kan være ekstra lurt å ha en bufferkonto med ekstra god rente til uforutsette utgifter, som ikke inngår i budsjettet. Genialt å ha hvis eksempel vaskemaskinen ryker eller andre kostbare gjenstander går i stykker når det passer minst.
BSU-konto
Om du ikke allerede har startet BSU-sparing, så kan det være lurt å starte med. BSU har den beste renten for deg som drømmer om bolig, slik at du får mer ut av sparepengene dine. I tillegg er en BSU-konto øremerket til kjøp av bolig, som viser at du sparer dedikert til bolig.

Er du klar?
Har du alt på plass, så er du på god vei til boligdrømmen. Og er du under 34 år, kan du søke Boliglån Ung med vår beste rente. Låner du sammen med noen, er det alderen til den yngste som teller. Alt du trenger er å få på plass et finansieringsbevis, som bekrefter hvor mye du kan kjøpe bolig for før du kan gi bud. Prat med en personlig rådgiver og kom i gang med boligdrømmen!