Supermeglerens beste råd - Øk verdien på boligen din

Hva bør jeg fikse for å få mer ut av boligen min? Pusse opp kjøkken eller bad før salg? Er hagen noe jeg må fikse på? Hvordan kan jeg få godkjent kjellerleiligheten? Dette er gjerne spørsmål en sitter med når tankene om boligsalg først har begynt svirre. Vi har tatt oss prat med den erfarne og entusiastiske supermegleren Cecilie van der Heide om hvilke grep en kan gjøre for å øke verdien på boligen sin.

dame klapper hund.jpg

Cecilie er en ekstremt engasjert megler som står på for kundene sine. Hun gjorde sitt inntog som megler i 2003, og har fra starten vært en favoritt hos kundene grunnet hennes energi, kunnskap og glimt i øye. Her får du hennes beste råd.

"

Jeg ser stadig annonser på boliger med ikke godkjente soverom eller kjellerstuer. Her har de potensielt tapt hundretusener, kanskje mer

En genistrek verdt hundretusener

- Det som ikke så mange vet, men mange lurer på er; Hva i alle dager gjør en med rom som ikke er godkjent? Jeg ser stadig annonser på boliger med ikke godkjente soverom eller kjellerstuer. Her har de potensielt tapt hundretusener, kanskje mer, åpner Cecilie

Hun illustrerer et scenario der en familie skal selge en typisk enebolig fra rundt 60-70 tallet. Boligen har til sammen fire soverom der to av soverommene er i 2. etg og to er i underetasjen, som familien har pusset opp. Soverommene i underetasjen har rømningsvei men er fortsatt ikke godkjent. Dette betyr i praksis at soverommene er ulovlig å bruke til det de er ment for, og de kan heller ikke promotere huset med fire soverom i ulike annonser.

- Se for deg forskjellen “Moderne enebolig med 2 soverom” kontra “Moderne enebolig med 4 soverom”. Forskjellen er helt enorm, og gir så klart store utslag i prisen.

Cecilie forteller videre at det ofte er kun en kort søknadsprosess som skal til før rommene er godkjent. Fra du søker hos plan- og bygningsetaten tar søknadsprosessen ca. 3 uker, noe som i verste fall betyr at du må utsette boligsalget med like mange uker.

- En liten investering i forhold til hva du får igjen, slår hun fast smilende!

Det viktige helhetsinntrykket

For deg som ikke nødvendigvis har et rom eller to til overs, har hun heldigvis flere ess i ermet.

- Fokuset bør ligge på det helhetlige inntrykket av boligen, uten tvil! Jeg liker å dele helhetsinntrykket inn i to kategorier: Eksteriør og interiør, der du bør ha like mye fokus på begge.

Cecilie trekker fram førsteinntrykket og hvor viktig det er for salget. Det er lite som skal til for å bedre førsteinntrykket, og vice versa. Hun understreker viktigheten av å kontakte megler så tidlig som mulig så du unngår unødvendig bruk av tid og penger på oppussing.

"

En glemmer ofte at eksteriøret faktisk er det første kunden ser når de kommer på visning, og dermed ekstremt viktig for førsteinntrykket.

På fasaden er det gjerne kun en vask som skal til istedenfor å male huset på nytt. I tillegg bør en feste løse gjenstander, rydde hagen og ikke minst klippe plenen. Ny grus i innkjørselen kan også gjøre en forskjell.

hånd holder nøkkelknippe.jpg

Skepsis til store investeringer

Vi har tidligere skrevet om at førstegangskjøpere har blitt flinkere til å stille fornuftige spørsmål på visning. Dette har ført til at oppussingstiltak gir mer uttelling enn de har gjort tidligere.

Cecilie presiserer at om det begynner å bli 25-30 år siden badet eller kjøkkenet var nytt, er oppussing noe en må vurdere. Hvis ikke bør du være forsiktig med å investere flere hundre tusen på nytt bad eller kjøkken.

"

Det finnes ingen garanti for at du får tilbake pengene du bruker på slike store oppussingsprosjekter, og gevinsten er sjelden stor. Dermed er det faktisk viktigere å fokusere på de små tingene som gjør vesentlig utslag på prisen.

Forbedring av interiøret

For å forbedre interiøret bør rydd og vask av boligen være et minimum. Sjekk at alle dører og håndtak er i orden, skift lyspærer, fest løse ledninger og pass på at det er ferdig listet der det trengs.

- Viktige småting har en tendens til å bli glemt i all fokuset på større oppussinger. Du bør begynne i det små og eventuelt jobbe deg oppover mot de litt større prosjektene etterhvert. Men ikke ta helt av da, advarer Cecilie med sitt vanlige glimt i øyet.

For å gi boligen et mer moderne uttrykk kan du gi én eller flere vegger et strøk maling i tidens farger. Dette gir deg også en glimrende mulighet til å sparkle og pusse potensielle hakk eller merker i veggene. 

Lykke til med boligsalget! Og husk: Dersom du er usikker på hva du bør gjøre med boligen din, ikke nøl med å slå av en prat med en av våre meglere.

Ta kontakt med Cecilie

 

Bestill befaring: