Fondssparing

Har du et langsiktig sparemål, og vil få mest mulig ut av pengene dine?

Over tid har det vist seg at sparing i aksjer og fond gir bedre avkastning enn banksparing. Du kan enkelt starte en spareavtale, eller kjøpe og selge aksjer og fond via nett- og mobilbank.

Vi tilbyr sparing i aksjer og fond gjennom Norne Securities. Hver måned kommer Norne med en analyse som gir god innsikt i aksjemarkedets tilstand.

 

Logg inn hos Norne og kom i gang

dame putter penger paa paregris
Bilde av Philip

Philip Åman

Autorisert Finansiell Rådgiver

Book møte

Slik kommer du i gang med fondssparing

Vi tror den enkleste måten å komme i gang med fondshandel på, er å velge en av våre fondspakker. Du velger selv om du vil ta lav, middels eller høy risiko.

Gå til fondspakker

Hvis du vil velge mer fritt hvilket fond du setter pengene i, tilbyr Norne Securities mange ulike fond. Logg deg inn via nett- eller mobilbanken. Når du velger «Fondshandel» under fanen «Sparing» i toppmenyen, kommer du til fondsportalen og kan starte sparingen.

Her finner du avtale og vilkår for fondshandel

Gå til fondspriser hos Norne Securities

 

Hvordan gikk det med fondene?

Her kan du se nøkkeltall og utvikling i fondene Norne Aksje og Norne Rente fra foregående måned.

Se hvordan det har gått med Norne Securties sine fond

Les månedskommentar fra Norne

 

Slik kommer du i gang med aksjehandel

Vår aksjehandelsløsning er tilpasset både deg som ønsker selvbetjent netthandelsløsning og deg som ønsker kontakt med aksjemegler.

Velg «Aksjehandel» under fliken «Sparing» når du har logget deg inn i nettbanken.

Du får en Verdipapirkonto i Norne Securities. Du handler da aksjer på utsiden av aksjesparekonto og belaster din bankkonto i Fana Sparebank direkte for hvert kjøp. Hvert aksjesalg medfører umiddelbar realisasjon og utløser skatt underveis. Verdipapirkonto med aksjehandel benyttes i dag vanligvis for kjøp av aksjer som ikke kvalifiserer for aksjesparekonto.

Du kan også handle aksjer direkte til aksjesparekonto. Aksjesparekonto gir deg mulighet for at du kan kjøpe, selge og bytte aksjer (og aksjefond) innad i kontoen uten at det utløser skatt. Du kan også ta ut investert beløp og la gevinsten stå igjen. Skatteplikt utløses først når eventuell gevinst flyttes ut av kontoen.

 

Ofte stilte spørsmål om fondshandel

Gå til menyen i nett- eller mobilbanken og klikk på "Fondshandel", som ligger under menypunktet "Sparing". Her finner du full oversikt over din fonds- og verdipapirbeholdning.
Dersom du ikke finner din fondssparing her, kan det være du ikke har samtykket til å bli med over i vår nye fondsportal. Dine fondsandeler kan da være registrert i vårt gamle system, som ikke er selvbetjent. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!

Gå til menyen i nett- eller mobilbanken og klikk på "Fondshandel", som ligger under menypunktet "Sparing". Du kommer inn på "Min side" og her velger du "Start spareavtale". Du skal gjennom en løype på 4 steg før spareavtalen er på plass. Velg fond blant våre utvalgte fond, dem som er tilgjengelig på aksjesparekonto eller alle typer fond.

Ønsker du hjelp underveis, er du velkommen til å ta kontakt med din kunderådgiver.

Det ligger i et aksjefonds natur at verdien på investeringene svinger fra dag til dag. Risiko defineres gjerne som svingninger i verdi. Det kan være stor forskjell på risiko – og verdisvingninger – fondene i mellom. Du kan eksempelvis forvente at et bransjefond innen helse eller teknologi svinger mer enn et globalt fond som plasserer midlene i store, solide selskaper spredt ut over mange land, og som speiler veksten i verdensøkonomien. Over tid kan man forvente større avkastning ved å spare i fond, enn ved vanlig banksparing, og det er en sammenheng mellom risiko og forventet avkastning. Derfor er det viktig å ha et langsiktig tidsperspektiv på 5 til 10 år når du sparer i fond.

Sparing i fond er fleksibelt og midlene du plasserer i fond er ikke bundet. Det er enkelt å sette penger inn i fond, og det er like enkelt å ta dem ut. Du må beregne 2-7 oppgjørsdager (antall dager fra en ordre er registrert til pengene står på konto). Antall oppgjørsdager varierer fra forvalter til forvalter fordi noen av forvalterne er hjemmehørende i utlandet, og ulike tidssoner og oppgjørstid mot forvalterne kan da forsinke prosessen.

Spareavtalene belastes direkte fra din konto på den datoen du har valgt for dine spareavtaler. Dersom du vil endre/stoppe/flytte forfallsdato for fondssparingen din, må du logge på nett- eller mobilbanken og klikke på «Fondshandel» som ligger under menypunktet «Sparing». Velg hvilke spareavtaler du vil endre og trykk «Endre spareavtale».

Gå til menyen i nett- eller mobilbank, klikk på Fondshandel som ligger under menypunktet Sparing. Velg opprett/ flytt til aksjesparekonto. På neste side velger du «Jeg ønsker å flytte fond eller aksjer fra en annen leverdør til dere». Du må gjennom 3 steg fra fra/til – bekreft – kvittering.

Du kan kun flytte fond som står på aksjesparekonto, dvs. fond kan flyttes fra/til aksjesparekonto mellom de forskjellige tilbyderne.

Ja, spareavtalen trer i kraft med en gang og beløpet vil gå på forfallsdato samme måned. Dette gjelder for sparing i fondsportalen.

Ja, du kan fritt velge hvilke måneder du ønsker å spare. Gå til «Fondshandel» i nettbanken og velg spareavtalen du ønsker å endre på, klikk så på «Endre spareavtale». Du markerer de månedene du ønsker å hoppe over.

Ofte stilte spørsmål om aksjehandel

Hvis du ikke er kunde hos oss, må du først registrere deg som kunde via en enkel veiviser. Velg «Aksjehandel» under fliken «Sparing» når du har logget deg på Nettbanken. Du fyller ut skjema og bestiller aksjehandel. Vår samarbeidspartner Norne oppretter automatisk en Verdipapirkonto til deg som du kan benytte til aksjehandel og hvor du kan belaste din bankkonto i Fana Sparebank direkte.

For å kjøpe aksjer på en aksjesparekonto må du først overføre kontanter til din aksjesparekonto slik at du har penger å handle aksjer for. Gå til nettbanken og velg «Fondshandel» - Klikk på «Se konto» på den aktuelle aksjesparekontoen og velg «Innskudd». Du får så oppgitt bankkontonummer for hvor du skal sette inn penger og hvilke KID nummer du skal benytte.

Skal du kjøpe fond kan du gå direkte på «kjøp fond» i fondsportalen og belaste din bankkonto i Fana Sparebank.

Du bestemmer selv om du ønsker aksjehandel på nett, med megler eller en kombinasjon av de to. Vi tilbyr en komplett og sikker løsning for deg som vil handle aksjer og ha full oversikt over verdiutviklingen på porteføljen din.

Dersom aksjene står på en aksjesparekonto, blir utbytte overført til aksjesparekonto og vil ikke gå til en bankkonto automatisk. Det er fordi du har mulighet til å reinvestere i aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis. Les mer under aksjesparekonto.

Ja, bedrifter som ønsker aksjehandel må ta kontakt med sin rådgiver i banken for etablering av aksjehandel. Når etableringen først har funnet sted, er løsningen tilgengelig via nett- og mobilbank også for våre bedriftskunder.