Studentøkonomi som gjør godt for kropp, sjel og lommebok

Eivind har vært ernæringsstudent i ett år og har blant annet lært at det lønner seg for både kropp, sjel og lommebok å gå sjeldnere i butikken. - Snop trenger man ikke, gjennom apper som Too Good To Go kan man være med på å redusere matsvinn, og ved å storhandle én gang i uken redder man lommeboken! smiler Eivind.

mann slapper av på torgallmenningen 1600.jpg

Eivinds 6 tips for god studentøkonomi:

  • Handle mat kun én gang i uken
  • Benytt deg av studentrabattene
  • Arranger klesbyttedag
  • Spare i BSU
  • Ta opp fullt studielån
  • Finn en deltidsjobb

Ett av Eivind sine heteste tips for å holde en trang studentøkonomi i sjakk, er å sette seg inn i de mange studenttilbudene som finnes der ute.

- Det finnes så mange studentrabatter! Gjennom Sammen får man blant annet gunstige treningstilbud, og det finnes utallige spisesteder som gir studentrabatter på mat og drikke. 10 kroner her og 20 kroner der blir mye penger etter hvert, sier han.

Videre anbefaler Eivind å være nøktern i klesveien. Det har for eksempel blitt populært i mange studentmiljøer i de største byene å arrangere klesbyttedag. Ved å enten selge klær man ikke bruker lenger, eller ved å bytte med andre, får man nye plagg uten at det går ut over økonomien.

Redde verden med billig bakverk?

Det er ikke til å stikke under en stol at den unge eneræringsstudenten er ekstra opptatt av næringsrik mat, og dette trenger ikke å gå på bekostning av studentbudsjettet.

- Jeg anbefaler å handle mat maks to ganger i uken. Slik slipper man den ekstra sjokoladen som lurer seg med i handlekurven bare fordi man går forbi og blir fristet.

Det må jo være lov til å kose seg som student også, men kanskje man heller kan følge Eivind sitt tips og hente en pose med bakverk gjennom Too Good To Go, og dermed bidra til redusert matsvinn, samtidig som man får det billigere.

- Det er klart at den bollen smaker ekstra godt når man vet at man er med på å redde verden! sier Eivind med glimt i øyet.

mann i klesbutikk.jpg

Snakk med din rådgiver om boliglån for unge

Når det gjelder mer langsiktig privatøkonomi, har Eivind mange reflekterte tanker rundt hva som er lurt å ha i bakhodet allerede som student.

- Prøv å spare 2000 kr i måneden i Boligsparing for unge (BSU). Leieutgifter er jo blant de største utgiftene vi studenter har, og det er en super investering å kunne kjøpe seg bolig så tidlig som mulig.

Videre oppfordrer Eivind til å snakke med din personlige rådgiver i banken om boliglån. Slik kan man legge en plan for når det er realistisk at akkurat du kan kjøpe bolig for første gang.

Ta opp fullt studielån

Eivind anbefaler også å ta opp fullt studielån, selv om man kanskje har en ekstrajobb ved siden av studiene.

- Hvis man klarer å sette av litt av disse pengene til BSU og på høyrentekonto, kan man få gode avkastninger på rentene, sier han.

Han mener også at det er gull verdt å ha en deltidsjobb ved siden av studiene. Slik kan man ha en litt mer romslig økonomi, og i tillegg få god arbeidserfaring som man tar med seg videre.

- Og et lite tips til slutt, sier Eivind med et lurt smil, snik deg med i Netflix-abonnementet til mor og far, det er ingen grunn til å betale dobbelt!»  


Har du tips til god studentøkonomi? Send oss melding på Facebook eller Instagram