7 tips til spareåret 2020

Nytt tiår, nye muligheter. Har du lyst til å spare mer i 2020? Vi gir deg syv sparetips som gjør det lettere, lurere og gøyere å spare! Og husk, det er aldri for sent å starte.

familie foran pc.jpg

1) Få oversikt over hvor mye du kan spare

Det er viktig å få oversikt over privatøkonomien før du bestemmer deg for hvor mye du skal spare månedlig. Sett opp et husholdningsbudsjett som inkluderer utgifter til bolig og månedlig forbruk, og bestem deretter hvor mye du kan sette av til sparing. Det er viktig at du har betalt ned all eventuell kredittkortgjeld og satt av penger til alle utgifter, før du starter sparingen. En gjennomsnittlig husholdning klarer å spare i hvert fall 10% av inntekten. Har du mer til overs? Da er det selvsagt fritt frem for å spare mer.

2) Småsparing

Vil du spare til noe du ønsker deg på kort sikt? Da kan det være lurt å sette opp et fast trekk som trekkes fra brukskonto hver måned på lønningsdato, og settes rett inn på sparekonto. Du kan også sette opp fast trekk fra brukskonto på 10-50 kr hver gang du trekker kortet. Slik kan sparingen bli lite merkbar, men likevel vokse hvis du har litt tålmodighet.

3) Spar sammen mot et felles mål

Er du fortsatt ikke overbevist? Hva med å lage et felles sparemål sammen med venner eller familie, og motivere hverandre til å spare for å nå målet. Det kan være lettere å nå et sparemål når man har forpliktet seg til det sammen med noen. Og felles sparemål er ofte de gøyeste, skulle det være til en konsert med venner, eller en sydentur med familien. Start med et sparemål du virkelig ser frem til hvis du er nybegynner på sparefronten.

dame putter penger paa paregris.jpg

4) BSU - for deg under 34 år

Boligsparing for unge er et ypperlig sparealternativ hvis du er under 34 år. På denne sparekontoen får du bankens desidert beste rente, og i tillegg får du skattefordeler fordi du låser pengene til boligformål. Man kan spare opptil 25.000 kr i året, og totalt 300.000 kr. Pengene kan brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. 

5) Sparing for barn

Dersom du begynner å spare for barna dine tidlig, bidrar det til å gi dem økonomisk trygghet og et forhold til sparing senere i livet. Sparekontoen vår for barn og unge har høy rente og ingen begrensinger for uttak.

Tips: Involver barnet i sparingen. Sett av et beløp og følg med sammen på hvordan det vokser med nye innskudd og renter.

barn spiller tv spill.jpg

6) Aksjer og fond

Ønsker du å spare langsiktig og få mest mulig ut av pengene dine? Har du lyst å komme i gang, men er usikker på hva du bør velge? Vi har løsninger for både deg som ønsker å kjøpe og selge aksjer selv, og deg som vil ha hjelp fra rådgivere som er eksperter på sparing.

Gjennom fondssparing får du ta del i verdiutviklingen i markedet, og ha eierskap i mange gode bedrifter som fondsforvalterne har tro på. I et fond sprer du risikoen sammenlignet med investering i enkeltaksjer.

Vi anbefaler deg å se nærmere på aksjesparekonto. På denne kontoen kan du samle, selge og kjøpe aksjer og fond, uten å betale skatt. Du betaler først skatt når du tar gevinsten ut av kontoen.

Vi tilbyr også sparing i Norne Securities fond i fond, for deg om ønsker å spare langsiktig.

7) Pensjonssparing – bli rik sakte

Start pensjonssparingen tidlig, slik at du har muligheten til å følge drømmene dine når du blir eldre. Når det er sagt, er det aldri for sent å begynne. Små beløp kan gi god avkastning, dersom man sparer langsiktig i aksjer og fond.

Dersom du sparer i fond og velger individuell pensjonssparing (IPS), kan du spare inntil 40.000 kr i året, og få inntil 8800 kr i skattefordel. Vi anbefaler i tillegg å spare på aksjesparekonto.

Gjennom arbeidslivet er det vanlig at din arbeidsgiver sparer litt for deg. Sjekk hva du har spart opp fra tidligere arbeidsforhold på norskpensjon.no.

Start en spareavtale i dag! Våre rådgivere står klare til å gi deg bedre råd.

Book møte